Kalbin sağ karıncığından akciğer arterine kan pompalayan kapağın işlevini düzeltmek veya restore etmek için yapılır. Bu cerrahi işleme pulmoner kapak ameliyatı denir. Pulmoner kapak, kanın kalpten akciğerlere doğru akışını kontrol eder.

Pulmoner Kapak Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Pulmoner Kapak AmeliyatıKapak yetmezliği, yapısının bozulması veya zayıflaması sonucu kapak kapanmayarak kanın geriye doğru akışına neden olur. Bu durumda, ameliyatla tamir veya değiştirme işlemi yapılabilir. kapak stenozu,  yapısının daralması sonucu kan akışının zorlaştığı bir durumdur. Ameliyatla darlığın giderilmesi veya kapağın değiştirilmesi gerekebilir. Bazı bebekler doğuştan kalp kusurlarıyla doğabilirler. Pulmoner anomalileri de bunlardan biridir. Fonksiyonel olarak işlev görmüyorsa, pulmoner kapak ameliyatı kapak replasmanı için gerekir. Endokardit, kapakların enfeksiyonuna denir.

Pulmoner enfekte olmuşsa ve tedaviye cevap vermiyorsa, ameliyatla enfekte doku temizlenir. Tamir veya değiştirme işlemi yapılabilir. Romatizmal ateş, iltihaplanmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Kapak da bu hasarlardan etkilenebilir ve ameliyat gerekebilir. Ameliyat türü ve yaklaşımı, hastanın durumuna, hastalığın şiddetine ve diğer tıbbi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Pulmoner kapak ameliyatı, uzman kardiyak cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Hastanın genel sağlık durumu dikkate alınarak planlanır. Hastanın özgün durumuna uygun olarak tedavi yaklaşımı belirlenir.

Pulmoner Kapak Ameliyatı Aşamaları Nelerdir?

Pulmoner Kapak AmeliyatıÖncelikle hastanın tıbbi geçmişi incelenir. Fiziksel muayene yapılır ve gerekli görülen tıbbi testler yapılır. Bu değerlendirme, hastanın sağlık durumunu, sorununun ciddiyetini ve ameliyatın uygunluğunu belirlemek için yapılır. Ameliyat öncesinde hastanın sağlık durumu optimize edilir. Varolan tıbbi sorunlar kontrol altına alınır. İlaçlar düzenlenir ve gerekirse pulmoner kapak ameliyatı öncesi hastanın hazırlığı yapılır. Ameliyatın gerçekleştirileceği gün, hastaya genel anestezi uygulanır. Hastanın bilincini kaybetmesini ve ağrısız bir şekilde ameliyatın yapılmasını sağlar. Ameliyatın gerçekleştirileceği bölgeye erişim sağlamak için genellikle göğüs kafesinin açılması gerekir. İşlem, sternumun (göğüs kemiği) kesilmesini içerebilir. Bu aşamada cerrah, kalp ve akciğerlerin görünürlüğünü elde eder.

Kalbin ameliyatı gerçekleştirileceği sırada kalbin durdurulması gerekir. Bu sırada hastanın kan oksijenasyonu ve dolaşımı, bir kalp akciğer makinesi (bypass) aracılığıyla devam ettirilir. Eğer mümkünse, pulmoner onarılmaya çalışılır. Kapaktaki deformasyonları düzeltmeyi, yapışıklıkları açmayı veya gevşek kısımları sıkılaştırmayı içerebilir. Kapak yetersizliği veya darlığı ciddiyse, protez yerleştirilmesi gerekebilir. Biyolojik veya mekanik kapak protezleri kullanılabilir. Protez, kapak fonksiyonunu sağlamak için yerleştirilir. Yerleştirilen protez, doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için test edilir. Gerekirse protez ayarlamaları yapılır. Müdahale tamamlandıktan sonra, kalp akciğer makinesinin desteği ile kalp tekrar çalıştırılır ve normal dolaşım sağlanır. Ameliyat bittiğinde, sternum kesisi kapatılır.

Genellikle özel cerrahi teli ile yapılır. Deri dikişleri ile cerrahi alan kapatılır. Hastanın yoğun bakımda takip edildiği bir dönem başlar. İyileşme süreci boyunca hastanın kalp fonksiyonları, solunum sistemi ve genel sağlık durumu yakından izlenir. Hastanın durumuna bağlı olarak, ameliyat sonrası rehabilitasyon programı düzenlenebilir. Bu program, fiziksel aktivitenin artırılmasını, hastanın günlük aktivitelerine dönmesini amaçlar. Ayrıca genel sağlığını iyileştirmeyi de amaçlar. Pulmoner kapak ameliyatı, dikkatli bir şekilde planlanmalı ve gerçekleştirilmeli. İyileşme süreci hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişmektedir. Her hastanın durumu farklı olduğundan, ameliyatın aşamaları ve iyileşme süreci bireysel olarak yönetilmektedir.