Yapay (Protez) Kalp Kapakçığı Çeşitleri

Kalp odacıkları arasında kan geçişini sağlayan kalp kapakçıklarında yetmezlik ya da darlık nedeniyle oluşan problemlerin tedavisi için kalp kapakçığı tamiri ya da kalp kapak değişimi ameliyatı yapılır.

kalp kapakçığı

Kalp kapakçığı tamiri, genellikle ileri derecede olmayan kapak hastalıkları için uygulanırken kalp kapakçığının tamir edilemeyecek düzeyde zarar gördüğü durumlarda kalp kapakçığının değiştirilmesi gerekir.

Protez kalp kapakçığı için mekanik ya da biyolojik kalp kapakçıkları kullanılabilir. Kapakçığın türüne hastanın yaşı, gebelik durumu, ilaç kullanıp kullanamayacağı gibi durumlara göre karar verilebilir.

Mekanik ve Biyolojik Kalp Kapakçıkları

Mekanik kalp kapakçıkları özellikle genç hastalar için tercih edilir. Mekanik kalp kapakçıkları, biyolojik kapakçıklara oranla daha uzun ömürlüdür ve genellikle hastanın yeniden ameliyat olmasına gerek kalmaz. Ancak mekanik kalp kapakçığı takılan hastaların Varfarin adı verilen kan sulandırıcı ilaçları düzenli olarak kullanması gerekir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanamayacak durumda olan veya 70 yaşın üstündeki hastalar için ise biyolojik kalp kapakçıkları tercih edilebilir.