Şah damarlarının esnekliğini kaybetmesi ve damarın iç kısımlarında sertleşme oluşması şah damarı tıkanıklığına neden olur. Obezite, sigara kullanımı, yüksek kolesterol gibi risk faktörleri nedeniyle şah damarında tıkanıklık veya darlık oluşabilir. Damardaki darlığın tedavi edilmemesi durumunda, şah damarında tam bir tıkanıklık oluşarak hayati tehlike meydana gelebilir.

şah damarı tıkanıklığı neden olur

Şah damarı tıkanıklığı; hipertansiyon, diyabet, obezite, kan lipit düzeyinin yüksek olması, ileri yaş ve yüksek kolesterole bağlı olarak meydana gelir. Bununla birlikte ailde ateroskleroz, koroner arter ya da karotis arter hastalığı olan bireylerde şah damarı tıkanıklığı görülme riski daha yüksektir.

Ani gelişen şiddetli baş ağrısı, bilinçte bulanıklık, görme kaybı, yürüme zorluğu, yutma güçlüğü ve hafıza ile ilgili ciddi sorunlar şah damarı tıkanıklığının belirtileri arasında yer alır. Geçici iskemik ataklarda görülen bu belirtiler kontrol altına alınmadığında inme ve beyin hasarlarına neden olabilir. Şah damarı tıkanıklığı olan bireylerde inme görülme ihtimali, sağlıklı bireylere oranla 10 kat daha fazladır.