Kalp hastalıklarına bağlı olan ölümlerin sayısı giderek arttığı gibi; kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltmak için önlemler alınabilir. Kalp ve damar hastalıklarında aile öyküsü önemli bir faktör olmakla birlikte yaşam tarzı, sigara kullanımı, stres gibi etkenler de oldukça önemlidir.

kalp hastalığı risk faktörleri

Kalp ve damar hastalıklarında önlenemeyen risk faktörleri genetik özellikler ve yaş ile cinsiyettir. Kalp hastalıkları 45 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Kadınlarda ise erken menopoz kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Kalp damar sorunlarına neden olan ve yaşam tarzının değiştirilmesiyle azaltılabilecek risk faktörleri şöyledir:

  1. Sigara kullanımı: Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, kalp ve damar hastalıklarının önemli sebeplerinden biridir.
  2. Hipertansiyon: Yüksek tansiyonlu hastalarda koroner kalp hastalığı ve inme riski daha yüksektir. Hipertansiyonu olan hastaların beslenme düzenine dikkat etmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve ideal kiloda olmaya dikkat etmeleri gereklidir.
  3. Kolesterol: Yüksek kolesterol kalp ve damar hastalıkları riskini artırır. Doymuş yağ oranının minimize edilmesi, lifli gıdalara ağrılık verilmesi ve kilo kontrolünün sağlanması önemlidir.
  4. Fazla Kilo: Vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması kalp hastalıkları, diyabbet, tansiyon gibi hastalıkların riskini artırır. Bu nedenle özellikle kalp damar hastalıkları riski yüksek olan bireylerin ideal kiloda olmaya dikkat etmesi, düzenli spor yapması ve sağlıklı beslenmesi gereklidir.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar sınıfında ölüm oranı en yüksek olan hastalıklardan biri olan kalp hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeye, doymuş yağ alımını azaltmaya, düzenli egzersiz yapmaya ve tütün ürünleri kullanmamaya dikkat edilmesi şarttır.